poppers harddrugs

Is poppers harddrugs?

In Nederland zijn poppers mateloos populair. Of het nu in Rotterdam, Utrecht of Amsterdam is; de gay scene is helemaal in de ban van de poppers. Maar is poppers harddrugs? Of valt dit allemaal reuze mee, is er nauwelijks sprake van risico en is het eigenlijk niet eens nodig om het een ‘drug’ te noemen?

We bekijken bij deze alles wat komt kijken bij het gebruik en de werking van poppers. Zo weet je precies waar je aan begint wanneer je ervoor kiest. 

Waarom poppers foutief als drugs worden gezien

Poppers worden vaak ten onrechte als harddrugs bestempeld, voornamelijk vanwege het gebruik in bepaalde sociale en seksuele contexten.

Het hoofdingrediënt in poppers (amyl, pentyl of propyl) heeft een directe invloed op het centrale zenuwstelsel. Normaal gesproken leidt dit tot: 

  • Een kortdurend gevoel van euforie
  • Een snelle hartslag
  • Een verhoogde gevoeligheid voor aanraking

Dit effect doet mensen enigszins denken aan het gebruik van recreatieve drugs, aangezien dit ook vaak dergelijke effecten heeft. Zodoende draagt het bij aan de misvatting dat poppers op dezelfde manier ‘drugs’ zijn. Daar komt nog bovenop dat poppers al een lange tijd erg populair zijn in de gay scene. Het doel is daarbij vaak om seksuele ervaringen nog een stuk intenser te beleven. 🥵

Deze associatie tussen seks en extra plezier wekt soms de indruk dat het om een drugsverslavend middel gaat, zoals xtc of cocaine. Dit is dus niet zo..

Poppers zijn in de eerste plaats ontworpen voor medisch gebruik, bijvoorbeeld als vaatverwijders voor hartpatiënten. De tweesplitsing tussen hun oorspronkelijke doel en de huidige consumptie draagt bij aan de verwarring en stigma rondom hun gebruik.

Waar bestaan poppers uit? 

Poppers zijn vloeibare stoffen die voornamelijk bestaan uit nitraten, zoals: 

  • Amylnitriet
  • Pentylnitriet
  • Propylnitriet
  • Mix van amyl en propyl

Deze verbindingen zijn kleurloos en hebben een kenmerkende, sterke geur. Oorspronkelijk werden deze stoffen in de geneeskunde gebruikt. En dan met name bij de behandeling van hart- en vaatziekten. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze de bloedvaten verwijden en de bloeddruk verlagen. 

Dit medicinale gebruik is echter in de loop der jaren steeds verder naar de achtergrond verdwenen. Vandaag de dag worden poppers bijna uitsluitend gebruikt voor recreatieve doeleinden. ☺️

De chemische samenstelling van poppers zorgt ervoor dat ze snel verdampen en een intense, maar kortdurende high veroorzaken. Dit noemen we ook wel een ‘rush’. Het inhaleren is verantwoordelijk voor de directe effecten, die normaal gesproken een gevoel van warmte en ontspanning gaan opleveren. 

De ingrediënten in poppers variëren afhankelijk van de fabrikant en het product, maar het gebruik van nitraten is daarin een vrij constante factor. 

De effecten van poppers

De effecten van poppers zijn snel merkbaar en variëren van persoon tot persoon qua intensiteit. 

  • Euforie: Bij het inhaleren ervaar je vaak al snel een gevoel van euforie. Dit gaat gepaard met een intense warmte in het lichaam. Dit komt doordat nitraten de bloedvaten verwijden, waarna je bloeddruk tijdelijk verlaagt. Deze effecten duren naar alle waarschijnlijkheid enkele minuten, waardoor je je als gebruik vaak aangetrokken voelt om opnieuw te inhaleren.
  • Stimuleert zintuigen: Naast het verhogen van de hartslag, zijn poppers ook in staat om je zintuigen te stimuleren. Mensen ervaren een verhoogde gevoeligheid voor aanraking en sensaties.
  • Ontspanning tijdens seks: Tot slot geven veel mensen aan dat poppers hen helpen ontspannen tijdens seksuele activiteiten. Door het inhaleren kom je meer tot rust en merk je dat je spieren zich relaxen. Hierdoor ben je sneller bereid om je helemaal op te laten gaan in de seks. 

Als er één ding inmiddels duidelijk is, is het wel dat een poppers geen harddrugs is. Zodoende zijn er dus volop redenen zelf een keer uit te proberen! ☺️

3 tips voor een beter & veiliger gebruik van poppers

Voor een optimaal veilig gebruik van poppers, doe je er goed aan om de volgende tips in de praktijk mee te nemen: 

  1. Ken je product: Het is bepaald geen overbodige luxe om te weten welk type poppers je gebruikt en wat de ingrediënten zijn. Kies producten van gerespecteerde, geteste merken om de kans op onveilige stoffen te minimaliseren. Lees de etiketten zorgvuldig en vermijd illegale of onbekende merken die mogelijk allerlei schadelijke chemicaliën bevatten. Daarnaast is het goed om te weten hoe je het product op de juiste manier moet gebruiken, zodat je altijd veilig weet te genieten van de opkomende effecten.
  2. Gebruik in een veilige omgeving: Zorg ervoor dat je poppers in een comfortabele en voor jou persoonlijk veilige, betrouwbare omgeving gebruikt. Het heeft de voorkeur om dit te doen met mensen die je voor de volle 100% vertrouwt. Zodoende weet je aan de ene kant eventuele ongewenste effecten te minimaliseren, maar ga je de algehele ervaring tegelijkertijd ook naar een nog hoger niveau tillen. Communiceer met je (seksuele) partner over het gebruik van poppers en stem af wat goed voelt.
  3. Luister naar je lichaam: Het gevaar om te veel te willen gebruiken ligt altijd op de loer, vooral omdat de effecten van poppers dus snel verdwijnen. Je bent dan meteen weer op zoek naar die ‘rush’. Voorkom dit door voorzichtig te zijn en je gebruik beperkt te houden tot een vooraf bepaalde hoeveelheid. Luister daarbij altijd goed naar je lichaam en stop als je je op de een of andere manier ongemakkelijk begint te voelen. Overmatig gebruik van poppers leidt tot een grotere kans op bijwerkingen, zoals hoofdpijn of duizeligheid. Neem pauze, drink voldoende water en blijf goed nadenken om de kans op nadelige effecten te verminderen.

Bekijk nu ons uitgebreide assortiment aan poppers en kies een optie die jou aanspreekt!

Meer artikelen